Publicerad den 1 kommentar

Ångest och stress i hästar

Många vardagliga situationer kan orsaka ångest hos hästar. Ångest och stress härstammar från en mer djupare orsak och kräver ett unikt tillvägagångssätt baserat på både en förståelse för hästens instinktiva beteende och deras basbehov.

Exempel scenario:

Esther har planerad att ta en skogstur med sin häst Beauty. På ridbanan är Beauty ett stabilt sto som är rätt så bra utbildad. Esther kommer till gränsen av gården där den stabila Beauty helt plötsligt stannar och stelnar som en pinne. Hon är 100% uppmärksamma på hennes omgivning och håller huvudet högt uppe. Hon vill ej gå vidare och bara springa tillbaka till stallet. Esther blir rädd och hoppar av. Tillbaka i stallet säger hennes kompis Tina att hon bör vara mycket hårdare mot Beauty för att hon ej kommer undan att vara lyhörda och visa respekt mot ryttare, hon rekommenderar at Esther skall använda ett skarpare bett, sporrar och ett spö om hon skall rida ute…….

Tyvärr händer det här alldeles för ofta och vissa hästar kanske kommer att ”lyssna” på sina ryttare, men vad gör det med relationen och förtroendet?

Det är erfarenheter och medfödd beteende som formar hur varje häst reagerar i olika situationer. De följande är de mest vanliga orsakerna av ångest hos en häst:

 • Separationsångest
 • Presentationsångest
 • Situationsångest
 • Tråkighet/Understimulans
 • Anpassningsångest

Hästens naturliga beteende

För att förstå ångest i hästar, måste vi förstå deras sätt att tänka. Det är inte samma som till exempel vi eller hundar gör. I naturen är de en bytesdjur – lunch för rovdjur (glöm ej att vi människor är rovdjur). Det gör dem av natur mer benägna att fly än att slåss när något otäckt dyker upp.

Hästens hjärna är systematisk kopplat för att springa först och ställa frågor senare. När hästarna utvecklades överlevde de som sprang snabbare, eller som sprang först, attacker från rovdjur. Hästar som har den bästa reaktionstiderna överlevde attacken och kommer att överföra dessa egenskaper till sina avkommor. Resultatet är ett djur som är känsligt för vissa saker som påminner honom om rovdjur som smyger runt, eller andra saker som kan hota hästens välbefinnande.

Hästar är flockdjur och flockdjur söker kamratskap för att känna sig trygga. Det finns en tydlig rangordning i en flock. En “chef sto”, eller alfa häst, leder flocken tillsammans med en mäktig hingst som väktare.

Hästens naturliga instinkt och människors behov

Det är ej något som ofta passar ihop, ångest uppstår ofta när deras levnadsförhållanden inte matchar deras naturliga instinkter. Tänk en minut utifrån hästens perspektiv. Deras naturliga instinkt är att vara med en flock hela tiden, men vi sätter dem i en 3mx3m box mest av dagen och många hästar som kommer ut på dagen får stå ensam i en hage (för att vi människor är rädda att de kommer att skada sig).

Hästens naturliga instinkt är att röra på sig hela dagen, leta efter mat och äta konstanta små mängder för att inte stressa den lilla magen. Istället sätter vi hästar på våra egna scheman, matar dem spannmål eller pellets 2–3 gångar om dagen och kompletterar med hö några gånger om dagen.

Vi tar hästar till tävlingar med högtalare riktad mot dem, plastförpackningar som slår i arenan, folkmassan som jublar och flaggar som fladdrar. Det är väl inte konstigt att hästar som är normalt lugna hemma kan rädda på tävlingar. Det är ångest och stress, men inte så som vi människor upplever det.

Blandade signaler

Hästar vill glädja oss, de vill jobba. Om vi jobbar eller hantera våra hästar kan vi ge dem ibland blandade signaler. Hästen som är ivrig att göra rätt, blir orolig över de konstiga blandade signalerna och oväntade korrigeringarna. Ångest och stress beror på ofta på blandade signaler.

Eller ….

Hästar vet hur vi mår innan vi vet hur vi mår och det sitter i deras natur att reagera på detta. Det är ett medfött beteende för dem att reagera på ett visst sätt i olika situationer. I naturen är hästar anpassade för att svara på kommunikation från andra djur i sin grupp.

Så när du rider din häst och du tror till exempel att plasten i hörnet kommer att blåsa upp när ni skall komma förbi, dra inte åt dig på tyglar och blir spänd i kroppen. Kom istället ihåg att din häst ser till dig för ledning, och det mest hjälpsamma du kan göra för honom och dig själv är att vara lugnt och samlad.

Vanliga symtom på ångest hos hästar

 • Väva och gå rund i boxen: Både vävning och promenader, enligt Merck Veterinary Manual, är tecken på stress, tristess och ångest hos hästar. De kan orsaka belastning på leder och ligament. Hästar som väver och stall går kan vara underviktiga eftersom de bränner överflödiga kalorier.
 • Skakande eller darrande
 • Rullande ögon: En häst som rullar ögonen är rädd. Du kan se de vita. Hans hållning kan vara spänd, eller så kan han darra medan han rullar ögonen.
 • Backar in i ett hörn: Hästar som är rädda söker det snabbaste sättet att lämna en läskig situation.
 • Uppfödning: Hästar bak för att slå med frambenen. Uppfödning kan vara ett tecken på skräck.
 • Bocka eller/och skena

Vad kan man göra själv för att minska ångest och stress hos en häst?

 • Rutiner
 • Hantera stora förändringar i din hästs miljö
 • Ta hjälp av en tränare (Kolla in våra
 • Använd dig av tydliga instruktioner och var konsekvent
 • Kolla genom sadel och tränsen och ser vad som passar bättre till just din hästs
 • Markarbete: Trust-building övningar på marken är mycket bra att göra. Ett kan vara allt från att leda din häst runt “läskiga” hinder, som en presenning på marken, eller andra Trail övningar som försiktigt utsätter hästen för föremål som kan vara annorlunda än ”normalt”. Natural Horsemanship till exempel betonar förtroende och samarbete utan bestraffning, men den kan också vara ett idealiskt sätt att förbättra ditt band med din häst och hjälpa er tillsammans att återfå förtroende, balans och harmoni.
 • Stimulera din häst mer, ge den en uppgift
 • Longera innan ridningen
 • Belöna alltid, rätta till ibland, straffa aldrig!
 • Ta med en kompis på en lugn och stabil häst
 • Överväg att ge din hästkosttillskott (vår Chia de Gracia – Stress Away är ett bra exempel)

"The horse, with beauty unsurpassed, strenght immeasurable and grace unlike any other, still remains humble enough to carry a man upon his back" - Amber Senti

Med så många möjliga scenarier som kan öka ångest och stress för hästar är det ett under att vi alls få rida på dem! Bara det visar vilka underbara skapelser hästar är. De är förlåtande, mjuka, intelligenta varelser vars beteende ofta missförstås eller tolkas felaktigt.

Chia de Gracia - Stress Away

1 reaktion på “Ångest och stress i hästar

 1. […] inte ens visste något om en paraply alls) samma pulsökning, vilket tyder på att de kände sin människas ångest och blev på samma sätt […]

Kommentarer är stängda.