Publicerad den 1 kommentar

Återansluta med din häst

Har du också mer tid över på grund av COVID-19, har du semester eller har du tid över? Då har du ett tillfälle att jobba med din häst på ett sätt det finns normalt ej mycket tid för.

Att ha en anknytning med din häst innan man går vidare med träningen är en bra bas för att ha en bra relation med din häst. Det är viktigt att tänka på att det är du som skall anknytas sig till hästen först och ej hästen.

Hästar som har en bra relation med sin ägare/ryttare har en tendens att prestera bättre på tävlingar.

Att vara närvarande med din häst och att vara uppmärksam om vad deras ögon, öron, näsborrar, muskler, andning, fötter och svans berättar. 

”Att vara närvarande med din häst är en stor sak för dem
som får dem att känna sig säkre”

Det finns två olika övningar man kan göra:
1. Bara vara närvarande
2. Matching steps

  1. Bara vara närvarande

Bara att vara närvarande med hästen. Normalt när vi till exempel kommer till hästen i sin hage vet de att det är dags att jobb igen, så det är en förväntning när de ser os. Men nu skall vi visa dem att vi kan också vara närvarande utan några krav eller förväntningar.

1. Bara vara närvarande
Bara att vara närvarande med hästen. Normalt när vi till exempel kommer till hästen i sin hage vet de att det är dags att jobb igen, så det är en förväntning när de ser os. Men nu skall vi visa dem att vi kan också vara närvarande utan några krav eller förväntningar

Bara vara med dem i hagen, man kan läsa en bok till exempel eller läsa våra blogginlägg. Om man har en häst som är väldigt på kan man också sitta precis utanför staketet.

2. Matching steps
Tar hästen på en grimma och grimskaft och går på en promenad, lått dem äta lite gräs. Medan hästen äter, kolla på deras framfötter. När de sätter sin höger fot fram, du sätter din höger fot fram och visa versa. Vi speglar hästens rörelse, något man kan träna/leka med också i Liberty.

”They know when you know, and they know when you don´t”
– Warwich Schiller

De två gyllene reglar är:

  • Låt dem se att vi är uppmärksamma om dem
  • Vi vill inget av dem, inget måste, inget krav och ingen förväntning
Annonser

1 reaktion på “Återansluta med din häst

Kommentarer är stängda.