Publicerad den 1 kommentar

Att kräva “fri tid”

För att förstora kraften av “fri tid”, lämna din häst i sin hage eller lämna dem tillbaka till deras hage. Ingen ridning, ingen träning …. bara göra hela upplevelsen trevligt för hästen och visa dem att du ej förväntar något av dem varje gång de ser dig.

Släppa loss hästen, om du har ej tillgång till en tom hage använd ridhuset/paddocken. Du kan antingen går runt avslappnat eller så sitter du dig på en pall eller något annat. Viktigaste är du kopplar av dig med din häst. Om de kommer till dig kan du ha en liten borstning/klapp/mys stund med din häst, men hästen är fri att vandra iväg om de vill.

Men också när man rider kan man använda sig av att göra träningen roligare och givande.

Man behöver ej använda sig av klickar träning eller mat/godis för att integrera positiv förstärkning in din träning. Många hästar tycker också mycket om verbalt beröm, vila och att bli kliat. Men det finns också andra formar av positiv förstärkning.

Här kommer flera exemplar:

  • Sluta ej av ett ridpass när allt gör fel, men avsluta den så snart din häst gör något bra! Släppa av gjorden, eller ta av sadeln och tränset och låt dem få rulla i sanden. Hästar upplever ofta att inte rida längre givande, detta är en positiv förstärkning för att göra rätt sak!
  • När du förbereder en måltid och vill mata din häst, vänta tills de slutar skrapa foten eller ha öronen framåt och ge dem maten då. Detta är en positiv förstärkning för det beteende du gillar! Inget att slå, ropa, jaga tillbaka, behövs. Du ser snabbt en förändring i beteende!
  • Att låta hästen beta efter ett ridpass kan vara en belöning!
  • Låt din häst gå genom porten de ville gå igenom men de var lite påträngande, vänta till hästen går tillbaka eller bort och sen öppnar grinden. Hästen upplever då att gå genom grinden givande, det är en positiv förstärkning.
  • Klia, klia och klia! Massor av kliande när din häst gör det du vill. Oavsett om det är att den håller sig utanför din personliga plats, plocka upp den fina traven, gå över ett hopp eller något annat.

1 reaktion på “Att kräva “fri tid”

Kommentarer är stängda.