Publicerad den

Ponnyläger

Ängstugans Hästcenters Ponnyläger sommar 2021, ja och jag var med vid flera tillfällen. Den här erfarenhet har varit så otroligt positivt och att ser unga tjejer faktiskt vara intresserad om vad jag hade till att visa och berätta dem var like fantastisk.

Lägret var i 4 dag och första dagen var på lördag. Där fick tjejerna prova på lite på markarbete och miljöträning vid hand. 

Markarbete valde jag att ha en linje med fyra kon uppställd där de kunde öva på de 4 bas markarbete mål. “stoppbaka och stanna”. Här kan man läsa lite mer om hur man kan göra dem. De var jätteduktiga och jag visade dem hur de kan styra sina hästar medan de backar upp. Jag märkte hur de tyckte att det var lite löjligt att göra, men när vi kom till nästa delen fattade de direkt hur nyttig det i äntligen var. 

Sen gick vi till delen där jag hade gjord en banan med en bron, repgrind, paraplu, flaggan, dra med ett däck och bommar i en L form på marken. Alla var nog rätt så skeptiskt om flaggan och de tyckte att det skulle vara omöjligt att ha den med. Men dessa duktiga tjejer motiverade sig fram till att alla gick med flaggan! Och L formen på marken fick de veta hur nyttig det var att kunna styra sin häst när man bakar.

På söndag fick jag berätta lite om olika typer av bett och vi kollade lite närmare olika typer av bettlöst (det tycker de var intressant). De fick också testa att lyfta westernsadel och paddan och det var lite tyngre än de hade förväntat sig :p

Sen på måndag fick de delta i en teorilektion om hästens beteende, språk och välfärd. Den här lektion gjorde flera att tänka om lite på saker. Det var så roligt att se hur alla tog upp den information.

Publicerad den

Hästar har flyttat!

Nu har hästarna flyttat in till en annan stall som ligger ungefär 15 min från här. De mår väldigt bra där då de få stå i en utebox och får vara ute hela dagen nu på sommaren bredvid en massor av kompisar.

Stallet de står nu heter Ängstugans hästcenter

På Ängstugan är det viktigt att både häst och ryttare skall trivas i deras stallmiljö. De välkomnar alla typer av ryttare att bli del av deras familj. Felicia som är ägaren är väldigt mån om hästens välmåendet och är duktig med att sprida hennes kunskap till andra.

Publicerad den

Krusning, krusning och mer krusning – Därför är borstning än viktig rutin

Att använda en massage borste i din dagliga borstningsrutin är en av de bästa sakerna du kan göra för att bedöma och främja din hästens välbefinnande. Det kan till och med förebyggande åtgärder, då man kan upphitta dem tidigare. Så, låt oss överväga varför man skall göra krusningen med en massage borste till en dagliga rutin.

Att använda borstar med massage funktioner är …

Ett positivt sätt att påverka inflammatoriska och autoimmuna tillstånd, den påskyndar återhämtningen och minimera stelheten hos hästen.

Hur man använder den
Man borstar i ett cirkulärt mönster längs nacke, kropp, mage och bakdel av hästen. Den hjälpar faktiskt till med att bli av med all päls som hästar tappar. Man ser päls,  smuts och damm komma upp till pälsens yta, så den blir lättare att borsta bort. För att inte tala om att det också hjälper till att frigöra oljor som ger din häst den vackra ljusa glansen!

Vilken effekt har en massage på hästen?

Bland annat:

– Ökar blodcirkulationen till muskler
– Frisättning av den naturliga smärtstillande hormon Endorfin
– Frisättning av kortisol som är fördelaktigt för hästen för att hjälpa den att hantera stress
– Ökar antalet lymfocyter, det är en del av immunsystemet
– Förbättrar hästens rörelsefunktion

Något annan effekt det har

En massage/borstnings session erbjuder också viktiga förtroendeskapande element för dig och din häst. Den ansträngning och tid du lägger i borstningsrutinen stärker erband och tar dig och din häst närmare varandra.

Ord förklaring

Lymfocyter: Vid en inflammation strömmar lymfocyter till den inflammerade vävnaden via blodet. De är uppdelat i T-lymfocyter och B-lymfocyter.  B-lymfocyter bildar antikroppar mot främmande ämnen. T-lymfocyter däremot bildar inte antikroppar utan reglerar immunförsvaret och dödar celler med främmande antigen

Antigen: ett kroppsfrämmande ämne som framkallar en reaktion hos immunförsvaret

Kortisol: Kortisol hjälper hästen att lindra stress genom att öka glukosmetabolismen för att ge energi som gör det möjligt för hästen att hantera stress. Kortisol är ett skyddande stresshormon som i lätt och tillfälligt förhöjda nivåer har en inflammationshämmande effekt på immunsystemets celler

Endorfin: Endorfiner frigörs av hypofysen, dessa är kroppens naturliga hormoner som gör att man känns bra. Utsläpp av endorfiner undertrycker stresshormoner, såsom kortisol och adrenalin. Endorfiner kan också ha en smärtstillande effekt, vilket minskar känslan av smärta. Minskningen av smärta leder till ett mer avslappnat tillstånd

Glömm ej att läsa vår erfarenhet av att använda Weavers massage borste

Trött på att ha päls överallt? Eller kanske orkar du ej med att tvätta din häst för att det är för mycket jobba med de borstar du använder? Eller kanske funderar du att massera lite din häst, men vet ej hur?

Då skall du läsa den här produktrecension av Weaver massage borste som vi har i vårt assortiment.

Läs mera här

Publicerad den

Evidensbaserad Horsemanship (EBH) – “En modell vars tid har kommit”

Vad är EBH och varför kan den påverka hur vi jobbar med våra hästar?

Har du någongång funderad på hur hästen tänker och varför de gör vad de gör? Då är du nog inte ensam. Några har blivit så nyfiken att de har börjat studera, observera och forska just om det. Hur fungerar hastens hjärnan?

Det finns många duktiga horseman/woman i världen och många har fått sin kunskap genom observation och erfarenhet, EBH (Evidence Based Horsemanship) ger “verklig information” insamlad genom observation, testad i fältet och validerad av vetenskap.

Vetenskaplig teknologi har utvecklad sig med avancerad utrustning som gör det möjlig för oss att ställa de frågor som vi normallt ej kunde har ställt. EBH strategiär baserad på resultat och förlita sig på observationer som är konformerad med den senaste vetenskapliga kunskapen. Egos, övertygande säljare och karismatiska personligheter har liten relevans för EBH. Strategin kan hjälpa till att motbevisa myter och hjälpa till att bekräfta och validera empiriska fynd hos människor med djup förståelse och expertis när det gäller att observera och/eller tolka raffinerade signalerna från en häst, men som saknade språk för att kunna kommunicera sina resultat.

Någon, eller några som har väkt upp mitt intresse inom området är Dr. Peters som är diplomerad inom Neuropsychiatri och specialiserad inom hur hjärnan fungerar. Och Horseman Martin Black som har jobbat med många störra namn inom NH. Han är speciellt duktig på hur man effektiviserar sig för sin häst och hur man lär sig att förstå hur hästen uppfattar dem som en individ.

Tillsammans har de till exempel skrivit en bok som är väldigt intressant och lärorik att läsa. Den här boken är en bok som jag verkligen rekommenderar till alla som har något att göra inom hästvärlden.

Evidence-Based Horsemanship

Blandning av vetenskap och Horsemanship

Här hos Makawee Ranch gör vi en blandning av båda EBH (Evidensbaserad Horsemanship) och NH (Natural Horsemanship).

EBH kombinerar empirisk data och vetenskaplig forskning med en trivsam förståelse för hästens nervsystem. Med den kunskap anpassar vi vår Natural Horsemanship där vi tar hänsyn till hästens egna vilkor.

”En filosofi om hur man skapar en naturlig relation med sin häst, ur hästens perspektiv”

Vår vision är nytänkande och går ut ifrån evidensbaserad forskning som har visad att utveckla hästens välmående. Vi kombinerar den kunskap med vår egen sätt av Natural Horsemanship. Den största skillnaden är att vi ej skall tvinga våra hästar och att de tillåts att säga nej om de ej klarar av något. Det är därför alltid viktigt att läsa av hästen vart hans gräns är.

Att vara en bra guide till hästen är ej bara att vara snällt, duktigt, elak eller vissa vem som är “chefen”. Men man skall ha en plan, veta hur man skall guida och ge stöd när det behövs. Det är en personlig utveckling som kommer att hjälpa till framgång och det är just det som är syfte med våra träningar.

Det är en av flera steg som kommer att hjälpa att skapa en djupare band med din häst, men också kan man utnjuta det i sitt privat eller yrkesliv. Personlig utveckling är en ständig process där många vardagliga aktiviteter bidrar till och utvecklas.

“It is a kinder and more conscious approach to Horsemanship”

Är ni intresserad i boken?

Här kan ni köpa deras väll omtalande boken hos Bokus där vi har ett samarbete med.

Dr. Peters

Dr Peters har arbetat tidigare som chef för neuropsykologiska tjänster för en stor neurologipraxis i Danbury, Connecticut. Han var också klinisk chef för American Fork Hospital Memory Clinic och Utah Valley Hospital’s Clinic for Brain Health.

Dr Peters är specialiserad på hjärnans funktion. Som neurovetenskapare och hästhjärnforskare har han hållit flera presentationer och utfört flera hästhjärndissektioner för studenter.

Under det senaste decenniet har han arbetat tillsammans med den kända ryttaren och klinikern Martin Black på Evidence-Based Horsemanship. Blacks livslånga erfarenhet av att arbeta med hundratals hästar gav betydande empirisk data för deras projekt. Evidence-Based Horsemanship innebär att utvärdera och integrera vetenskapliga observationer för att fatta beslut och skapa den bästa praxis inom Horsemanship. Deras vetenskapliga observationer i neurofunktionen av hästarnas hjärna och dess tillämpning kommer att öka förmågan att förstå och läsa hästar. Deras data har kombinerats i sin bok Evidence-Based Horsemanship och kommer att gynna alla hästar och hästägare.

Läs mer om Dr Peters på Horsebrainscience.info

Martin Black

Martin växte upp hoss familjen Ace Black i Bruneau, Idaho där han fick inflyttande av sin far, Ace, farfar Albert och farbror Paul Black. Efter gymnasiet arbetade han på gårdar i Idaho, Nevada och Kalifornien och arbetade tillsammans med de främsta ryttarna och bridlemen, Charlie och Bill Van Norman, Ray Hunt, Gene Lewis, Melvin Jones, Tom Dorrance och Tom Marvel.

Martin växte upp och jobbade med boskap från hästryggen och har haft en unik möjlighet att utveckla en stor känsla för både häst och boskap. När han arbetade boskap hemma på ranchen eller arbetade med hästar med Tom Dorrance lärde han sig att ha en medvetenhet om dessa djurs självbevarande. När de var lugna hade de en öppen och lärande sinnesstämning, men ju mer de blev rädda, desto mer stängde de av och gick in i ett reaktivt sinnestillstånd. Av dessa erfarenheter lärde han sig hur viktigt och produktivt det var att hålla nötkreatur och hästar från att bli stressade.

Läs mer om Martin Black på MartinBlack.net

Publicerad den 1 kommentar

Borste som masserar och ta bort hår = nöjd häst

Trött på att ha päls överallt? Eller kanske orkar du ej med att tvätta din häst för att det är för mycket jobba med de borstar du använder? Eller kanske funderar du att massera lite din häst, men vet ej hur?

Då skall du läsa den här produktrecension av Weaver massage borste som vi har i vårt assortiment.

Om Weavers massage borste:

Massageborste till häst, med mjuka piggar. Det ergonomiska handtaget ger ett säkert och bekvämt grepp.

– Rengör lera, smuts och hår
– Värmer vävnadsfibrerna och musklerna
– Ökar cirkulationen
– Hjälper till borttagning av mjölksyra i musklar
– Underlättar rengöring av huden

Man använder den massage borste som första borste i din borstnings rutin genom att använda dig av cirkulära rörelser på din hästs päls. Detta ger din häst effektivt en minimassage, vilket hjälper till att öka musklerna och öka blodflödet. Tror på mig att hästen kommer att älska det!

När du använder massage borste för att massera över hela kroppen börjar du ta bort döda och lösa hår, medan du fördelar de naturliga oljorna som finns djupa ner i hans hud, under hårstrån. Vilket är det första steget mot en fin glansande päls.

Lite motivations tipp: Om du blir trött när du är klar med massage borste då gör du det rätt.

Läs också här min inlägg om varför man skall inbygga i sin borstningsrutin den här fantastiska massage borste.

Nere på sidan finns en videoklipp när jag använder Weaver massage borste på min häst Valentino. Man kan ser tydliggen på klippet att han njutar av detta. Jag har också använd den några gånger med lite aloe vera/mynta linimentgel och det uppskattades också. Speciellt när han också fick sin Back on Track Ryggvarmare på en stund efter.

Medan jag höll på märkte jag att den Weaver massage borste var också magnifik till att bli av med lite päls, Valentino fäller rätt så mycket just nu. Då Valentino älskar att lägga och rulla sig i lera behöver han bli tvättat regelbundet. Så dagen efter användade jag min Weaver massage borste vid tvättning och det gjorde att Weaver Whitning Shampo blev ännu bättre!

Kan säga att båda Valentino och jag är jättenöjd med den här produkten!

Har märkt faktiskt skillnad i ridningen med nu jag har tagit in massagen i dagliggen rutinen, mycket mindre stel och lättare att göra vissa övningar!

Publicerad den 1 kommentar

Att lasta svår lastande hästar

Din häst börjar halta efter han kommer från sin hage, han visar tydligt att han har mycket ont. Så du bokar en tid hos veterinären, där är du välkommen om två timmar. Du vill åka direkt då det också är en bit till veterinären. Du tar hästen och skyndar på honom på transporten, men hästen säger nej. Ju mer tid gör förbi ju mer stressad du blir för att komma i tid. Men hästen bara slänger sig hård tillbaka efter han har kommit in med framfötter i transporten. Nu har det gått fyra timmar och du är helt slut, men hästen kör fortfarande hård med att säga nej till lastningen …..

Om din häst är svår att lasta är det först viktigt att förstå varför hästen gör så. Här är några potentiella skäl:

 • Du har inte genomfört någon lämplig grundutbildning innan du försöker lasta
 • Din frustration över att hästen ej vill gå på transporten innebär att du avger alla fel signaler
 • Din häst tycker att lådan är ganska otäck – det är ju en liten mörk låda!

Med dessa faktorer i åtanke kan du gå vidare och börja arbeta igenom en serie steg, övningar och fram för allt din inställning.

Hästen är aldrig fel eller elak, han ger oss bara ett för oss olämpligt svar på situation. Det är därför viktigt att hästen kan lita på dig, det hjälpar till mycket för dem att lära sig något. Att lyssna på vad din häst berättar dig är också motiverande för hästen.

Vi ignorerar helt enkelt det beteende vi inte vill ha och belönar det beteende vi letar efter. En bra sak att tänka på är att ej å inte i strid med din häst – du vinner inte.

Fall också inte i fällan “Jag har börjat så jag måste avsluta”. Du vill hålla dina sessioner korta och roliga, särskilt om du går dem med unga hästar. I stället leta efter en bra punkt att avsluta på, om din häst är mycket svåra att lasta är den första målet bara att låta honom titta in i trailern eller tar ett steg mot den.

Det finns 4 bas markarbete vid hand du kan göra innan du börjar att lasta hästen för att öka förtroende och förståelse. Det är , stopp, baka och stanna.

Visste du …

Enligt en italiensk forskning där 148 hästar var med i hade 11,49 % bekräftad att de hade fått en skada genom att lastning där tvångsutrustning (som exempel ett spö) eller lugnande medicin var den viktigaste riskfaktorer.

Här hittar du artiklen (OBS är på Engelska)

Allt handlar om bra grundläggande utbildning (markarbete), förståelse, kommunikation och rätt guidning.

Tid –
”om du har hela tiden i världen tar det fem minuter,
om du har fem minuter tar det all tid i världen!”

Publicerad den

Produktrecession Back on Track

Måste skriva lite om Back on Track! Jag har alltid varit lite skeptiskt, då jag tyckte att deras produkter var alldeles för dyra. Men jag har ändrad mig på den påstående! Vad jag hade fel, det är värd alla pengar!

Skall börja med att förklara hur Back on Track fungerar.
De tillverkar sina terapeutiska produkter i funktionstextilier med värmereflekterande egenskaper. Det beror på att den typ av textilen är en samverkan mellan gammal kinesisk kunskap och modern vetenskaplig textilteknologi. Vid tillverkning av den textil smältas keramiska partiklar in i trådarna.

När en häst börjar bli varmt går deras värme ut ur kroppen, men de keramiska partiklarna i textilen åter reflekterar dem mot kroppen. Vilket är detsamma som en långvågig infraröd strålning. Samtidigt att den gör det har den också en andningsfunktion.

Det finns redan mycket forskning som bekräftar att långvågig infraröd värmestrålning ökar blodcirkulationen. Vid en ökad blodcirkulation i vävnaderna lösgör då muskelspänningar och kan till och med bidra till en ökad prestationsförmåga.

Så den är inte bara bra för att lösgöra musklerna, men den ger också ett viktigt skadeförebyggande effekt. 

 

 

 

Hur deras Weltex fungerar i bild

Egenskaper:

 – Stöder muskeluppvärmning och nedkylning
 – Ökar blodcirkulationen
 – Lugnar nervösa och spända hästar
 – Lindrar inflammation och svullnad
 – Påskyndar återhämtning mellan träningar
 – Minskar mjölksyra i ömma muskler

Första produkten jag köpte var en Back on Track Mesh täcke. Det är det perfekta multifunktionella täcket med optimala andasfunktion för sommaren.  Den kan också användas som ett extra lager under ett täcke. Samt att den kan användas med stor fördel innan träning eller tävling för uppvärmning av musklerna samt efteråt för att hjälpa musklerna att återhämta sig.

Jag köpte den för att jag tyckte att min häst Valentino var lite små stel innan uppvärmningen, när jag började använda täcket innan ridningen var han mycket mjukare i musklerna. Så nöjd jag blev att jag köpte lite till från Back on Track!

Köpte en Back on Track Ryggvärmare, med den här ryggvärmaren kan man hjälpa till att värma upp ryggen och korset innan ridningen. Den tar inte mycket plats, vilket betyder att man kan göra i ordning sin häst mellan den ligger på och gör sitt.

Samtidigt köpte jag också Back on Track Stall bandage underlägg. Man använder dem som vanligt stallbandage/nattbandage, transportbandage eller för uppvärmning innan träning eller tävling.

Ett lite tag senare köpte jag också Back on Track Quick Royal snabbandage. För ibland har jag ingen tid eller ork att hålla på med lindor. De är lätta att sätta på och ta av och reflekterar hästens kroppsvärme och minskar svullnad utan användning av salva eller annan typ av liniment. Och slitstark är de! Inte ens min häst får dem sönder.

Ja, kan säga att Valentino är nöjd med! Är nog lite avondsjuka, vill också ha!

Betalt samarbete med Granngården

Publicerad den

Jul ridövning

“Markarbete – grunden till all framgång”, men nu också i en julstämning!

Markarbete är roligt och nyttig, båda för ryttare och häst. Med liten kreativitet kan man hitta övningar som förbättra och utvecklar många olika delar i ridningen.

1. Julgranen

Små volt, raka linje, diagonala linje och all dessa blandad tillsammans. Det finns hur många som helst övningar man kan göra här.

Det behövs: 17 bomar

Den är bra för: smidigheten, rakridning, rytmisk rörelse, bjudning och lyhördhet.

2. Julstärnan

Små volt, raka linje och all dessa blandad tillsammans. Det finns hur många som helst övningar man kan göra här.

Det behövs: 10 bomar

Den är bra för: uppmuntra snabbtänkande och upprätthålla rytm

3. Julslinga

Små volt, raka linje och all dessa blandad tillsammans. Det finns hur många som helst övningar man kan göra här.

Det behövs: 4 kon (sockarbitar funkar också)

Den är bra för: uppmuntra snabbtänkande och upprätthålla rytm

Publicerad den

Horse enrichment eller på Svenska Häst miljöanrikning

Fina och dyra ord, men vad betyder de? Och fram för allt vad betyder de för våra hästar?

Våra hästar har i stort sett kvar samma beteenden som de vilda och fria hästar. De flesta hästar hålls i en (för oss människor) vardaglig miljö där deras möjligheter till sysselsättning och att fullgöra deras naturliga beteendebehov blir mycket begränsade. Detta påverkar hästens välfärd negativt och kan leda till att de blir passiva och till och med utvecklar stressbetingade och oönskade beteenden. För att komma tillrätta med hästens välfärds- och beteendeproblem kan olika typer av miljöberikning introduceras för dem. Miljöberikning har som syfte att erbjuda djuren sysselsättning, främja deras naturliga beteenden och minska aggressivitet och andra oönskade problembeteenden.

Ett beteende som upprepas utan variation och som saknar tydligt mål eller funktion kallas man för stereotypt beteende. Tyvärr är det allt för många hästar som har någon form av stereotypt beteende. Dessa stereotypa beteende bedöms vara kopplad till exponering för en ”under önskvärda nivå” miljö.  Genom att förstå deras beteende och dess bakomliggande orsaker kan man minska förekomsten av stereotypier.

Många olika faktorer i hästens miljö såsom psykisk stress hos hästen har identifierats som förstärkande faktorer som leder till dessa stereotyper. Men också fysiska problem som bland annat kolik, magsår och viktnedgång kan utvecklas.

För i tiden behandlade man dessa stereotyper med så kallade mekaniska metoder, såsom krubbitarrem, anti krubbit medel, ”anti-weave bars” och öka kraftfoder. Dessa metoder bara förhindrar utförande av ett viss beteende, men inte behandlar den bakomliggande orsaken. Forskning har visat oss att hästar behöver ha en motivation för att förändra dessa beteende, därför behövs att tillfredsställas deras naturliga behov.

Det finns många olika leksaker man kan ge sin häst i boxen som kan hjälpa till att minska de stereotypa beteende, men forskning har visat att hästar hellre föredrar något att tugga på istället. Ett exempel på leksaker kan vara: foderbollar, slickstenar, lekbollar, bildäck, borstar att klia på, speglar och annat liknande. Många av dessa miljöberikningar innehåller någon form av foder eller godis är det bäst att använda sig av lågenergifoder så att hästar ej utvecklas fetma.

I vilt tillstånd lever hästar i flock och de betar gräs och andra växter största delen av dagen, de är herbivorer och deras mage är anpassad till fiberrik mat som innehallar lite stärkelse. Den domesticerade hästar får en hell annan diet då det ställs energikrävande krav och de utfodras ofta med energirikt foder flera gånger per dag. Den foder de får oftast innehåller lite vatten och en stor skillnad i näring jämfört med vad hästar skulle välja själva att äta i det vilda. För hästar är att leva i flock en stor trygghet och en viktig social aspekt samt att det ger en praktisk.

När en häst visar stereotypa beteende kan det ses som ett tecken att hästen miljö är ej optimalt, eftersom ett stereotypt beteende inte är ett naturligt beteende främjas inte hästens välfärd. De ”fem friheterna” som definieras hästens vallfärd genom att tillfredsställas deras fysiologiska och psykologiska behov är:

 1. Frihet från hunger, undernäring och törst
 2. Frihet från obehag genom att tillgodose en lämplig omgivning (för respektive ras)
 3. Frihet från smärta, skador och sjukdomar
 4. Frihet från rädsla och plågor
 5. Frihet att utöva de naturliga beteendena

Vissa har börjad med de så kallade HIT Active Stable för att tillgodose hästens naturliga behov. För att hästen skall må bra behöver den ha social och fysisk kontakt med andra hästar, röra på sig mycket och äta ofta.

Det man kan göra själv i sin lösdrift/hage:
– Om man nu ha en styrd grovfoder- och kraftfoderstation eller inte, viktigaste är att mängden bli bra fördelad över hela dagen
– En ligghall eller vindskydd där alla hästar kan ha lugn och ro
– En inbyggd rörelse, det vill säga att man placerar staketet så att hästen får gå en bit till maten
– Tempererad vattenho, helst en dubbel då hästar gärna dricka tillsammans
– Betesområde
– Hård yta område
– Lek och rullningsområde

Forsknings artikel om Horse Enrichment:
The enriching effect of non-commercial items in stabled horses

Publicerad den 1 kommentar

Produktrecession Weaver Whitning Shampo

Weaver Whitning Shampo är speciellt formulerat för att ljusna och göra vitaktigt samtidigt som det tar bort fläckar på vit päls. Det ger maximal ljusförmåga och ger näring till hud och hår för ett hälsosamt slutresultat.

Vad man får:

 • Whitening Shampoo tonerar och vitnar håret för att få en levande vit färg
 • Den milda kokosbaserade rengöringsmedel lyfter försiktigt smuts och fläckar för ett rent och vitt utseende
 • Ger näring till hud och päls
 • Bredband UV-absorberade skyddar hud och hår från pigmentförändringar
 • Bevarar livskraften i naturlig päls

Då min egen häst är skäckar med mycket vit har jag testad många olika whitning schampos för att få dem fint och vit inför tävlingar. Jag har testat allt från de billiga till de dyra. Jag hade hittat en som gjorde hästen vit, fram för allt var det viktigt för mig att få deras man vit och ej gult. Men jag fick bara den resultat efter en tvättning flera dagar innan tävlingen och två gånger kvällen innan tävlingsdagen.

Så när jag fick in Weaver Whitning shampo var jag mycket skeptiskt, men jag testade den i alla fall. Jag gjorde en tvättning för att se resultatet.

Lite bilder av hur hästen ser ut innan tvättningen.Jag har gjord bara en tvättning där jag har gnuggat med mina fingrar på de mest smutsiga fläckar och gnuggat in shampon ordentligt i man.

Jag tyckte att substansen var mer gel liknande än flyttande, vilket jag tyckte var bra då den ej rinnade bort direkt.

Och här kommer resultatet!


Efter hästen var tort har jag använd mig av Weavers Pro Polish.

Pro Polish är formulerad som ett pälsglans som inte är klibbigt när det är torrt och ger håret glans samtidigt som det stöter bort damm och smuts och skyddar hårsäckar från den hårda miljön. Stierwalt ProPolish är utmärkt för klippning, ger en perfekt glans innan du går in i showringen och kan användas dagligen för att främja hälsosamt hår. Rekommenderas för nötkreatur men lämplig för användning på all boskap.

– Vårdar hästens man och svans och ger en naturlig, silkes gläns
– Doftar väldigt gott, det luktar Mango!
– Den ger en fantastisk glans som är smutsavvisande och gör det lätt att borsta och kamma bort damm från hästens päls, man, svans

Bilder visar slut resultatet, den här shampo funkar absolut bra!! Till och med man är vit och ej gult! Och tack vare den Pro Polish luktar hästen som mango.

Jag kan därför rekommendera alla som har ”vita” hästar att använda Weaver Whitning Shampo!