Publicerad den

De 5 gyllene reglerna vid naturligt kommunikation

Regel 1: Belöning genom förstärkning

Man behöver ej använda sig av straff för att bli av med ett oönskad beteende.

Hästarna agera alltid utifrån deras naturliga instinkt, eller vad de har förstärkts tidigare.

Så därför förstärks det önskade beteende från din häst genom att släååa trycket (release and pressure).

Regel 2: “Empower” din häst, att ge den val möjligheten

Att ha egen val är en rätighet som gör alla må bättre. Har du någonsin haft det roligt att göra något du tvingades göra under en läng period? Eller har du någonsin verkligen kommit över en rädsla när någon som tvingade dig till det?

⁣⁣Tror nog inte det, hästar mår inte bra av det heller. Det blir mycket roligare att göra något tillsammans där alla har det roligt. Det är också ett sätt för dem att lära sig tänka själv att lösa en problem.

3. Tysta ditt språk och följa upp med signaler

Eller rätt sagt, att kommunikation är mer än bara ord. Följa upp dina signaler med en viskning, varna och sen trycket. Hästen vet då vad som kommer att hända och det sänkar räddsla och/eller stress.

Trycket skall vara icke eskalerande vid användning av positiv förstärkning och används endast i mån av vad hästen kan hantera. Därför så att de lär sig att tryck är en vägledning eller information, ej ett hot.

4. Låt det ta tid

Om man går in med tanke att man kan lösa det inom 5 minuter kommer det att ta 5 timmar. Förenkla ditt språk genom att dela upp det i flera steg. Om hästen börjar blir rädd, frustrerad eller förvirrad är ingen problem, går ett steg tillbaka där hästen känner sig trygg.

5. Lär från din häst så att du kan lära din häst

Alla hästar är sin egen individ, precis som vi människor. Det betyder också att inte alla hästar regarar eller gör likadant. Försök att läsa av din häst, de visar dig vad som är i vägen. När man börja lyssna på sin häst kan man börja förstå varför den gör vad den gör och så kan man tillsammans komma till en lösning.