Publicerad den

Labyrinten

Varför är det en bra övning?

  • Det hjälper en häst att sätta fokus och uppmärksamma på dig
  • Den förbättrar balans och koordination
  • De blir mer flexible/lös i kroppen
  • En sned häst blir mera rak
  • Förbättrar styrka
  • Den är roligt att göra för båda häst och ryttaren

Den här övning kan enormt påverka din hästs mentala, fysiska och emotionella balans; kan förbättra lärande och samarbete snarare än underkastelse, och vara så intressant för hästar samtidigt. Gör dem med lite långra tyglar och ser hur de visar intresse genom att sänka huvud och lukta på de bommar på marken.

Rygga in i övningen, tänk på att leda din häst runt hörn genom att flytta fram bogen eller bakdelen. Långsammare vinner över snabbare! Ta kort paus mellan varje steg.

Rak ridning, håll hästen rak under dig!

Gå igenom labyrinten i en framåt och balanserad skritt. När du går in på varje hörn, öppna din inre hand för att uppmuntra hästen att böja sin kropp i den riktning den skall gå.  Placera ditt inre ben bakom gjorden för att uppmuntra hästen formar sin kropp runt ditt ben

Diagonal över bommar, superbra för rak ridningen. Bra också för att träna på benbyte

Visste du att …

De har gjord en studie om just den typ av övning med hästar. Anna Wise skrev om denna studie i sin bok “The High Performance Mind” (finns på sidorna 213 till 215 ).

Bland annat upptäckte de att när en häst tog några steg runt hörnen i labyrinten att beta hjärnvågor aktiverades. Hoss människor använder vi dessa beta hjärnvågorna för logiskt tänkande.