Publicerad den Lämna en kommentar

Olydig häst eller? 1/4

Ibland har man en häst där man kommer till en moment att man får den råd att det är bättre att sälja hästen än att lösa problemet. Eller man hör någon säga att sin ung häst är en liten djävul. Det för att den krångar till hela tiden när den inte vill göra något, men kan samtidigd vara en ängel om den får sin egen väg. De säger att hästen är oförskämd och att den vet att den kan komma undan med det. Lösningen blir då att någon skall sätta den på platsen.

Det finns oändliga fantasifulla sätt som hästen har medvetet planerat och bedrägligt planerat att överlista sin ägare. Om man skulle tror det då skulle man kanske bli rädda att hästar är onda mastermindgenier som kan kasta mänskligheten!

Så olydnad, vad betyder detta? En häst som lyder ej blir oftast kallat för elak, busig, motsträvig, trotsig, ohörsamt, ovillig och så vidare. Men det betyder altså att hästen vet exakt vad reglerna är och förstå dem fullständigt. Samt skall de ej vara påverkad eller bli hindras av rädsla, obehag eller smärta. Och om det ej räcker till skall de också vara hellt motiverad till att utföra uppgiften.

Men oftast vet hästen ej exact vad de skall göra, tänk på den påverka av rytternas emotionella status kan göra? Om den är arg eller rädd, det bara skicka blandade signaler till hästen. Ta som exempel att en häst skall gå över någon hinder, men den vägrar att hoppa över. Vad de flesta gör är att de skärpar till med spöet fram för den hinder nästa gången. Efter ett tag hästen har lärad sig att hoppa betyder smärta och vill absolut ej hoppa alls mer. Ryttare blir ännu argare och den hela kommunikation och relation mellan ryttare och hästen är borta i en cirkel av ond.

Det finns flera sätt att kolla på detta för att hitta en lösning. För att min motta är att det ej finns problem, bara lösningar.

– Anthropomorphism

– Theory of Mind

– Kommunikation

Följa min blog för att läsa om dessa 3 saker <3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.