Publicerad den

Rörelse framåt tränings tip

En sak du måste behöva för att träna vilken häst som helst är rörelse framåt. Ingenting händer utan denna viktiga ingrediens, precis som i laterala flexionsövningar. Rak ridning är viktigt för den långsiktiga hållbarheten hos hästen. Det behövs lateral balans eller förmågan att skifta vikt från ena bogen till den andra.

Det finns inget fast mönster för denna övning. Men en av nycklarna till horsemanship är att veta vart du ska innan du någonsin frågar hästen. Den här övningen berättar om dig om du inte vet vart du ska. Du kan inte fatta beslut i sista minuten för då är hästen öppen för att göra många misstag. Så vet vart du ska innan du kommer dit. Tänk i förväg. Forma den vanan när du arbetar med din häst.

Arbeta först på en promenad, sedan i trav (trav är din riktiga arbetsgång). Det här är en bra övning att lära sig att röra sig tillsammans med sin häst. Du sitter inte på hästen, du flyttar med hästen. Det är ej hästen som gör allt arbete, du skall rida aktivt och guider honom med dina händer, säte och ben.

Placera händerna i ett arbetsläge framför (ca 15cm) sadelhörnet bakom det eller ut mot hästens man. Håll händerna låga. Kom ihåg: låga händer, lågt huvud.

Luta dig inte heller in i svängarna genom att kasta dina axlar i dem. Det tar din häst ur balansen och får honom att luta sig också in i svängen. Sitt rakt och mitt i sadeln för att upprätthålla god balans.

Rikta tyglar när du rör dig genom konerna genom att leda med tygeln i den riktning du vill gå. Bokstavligen, plocka upp tygeln och flytta den ut i riktning du vill gå. I början kanske du måste överdriva när du undervisar din häst. En dag kommer du att kunna förfina dina handrörelser och töja en hand. Men för närvarande, på en ung eller problemhäst använder du båda händerna för att styra tyglar genom kottarna.

Till exempel, när du ber din häst att svänga höger, led ut med höger tygla. Han borde följa ditt förslag och sväng höger runt en kon. Stöd den ledande höger tygeln genom att lägga vänster tygeln på hästens nacke. I det här fallet är din högra tygel din ledande tygla och din vänstra tygel är din stödjande tygel.

Kom ihåg att dina ben gör vad dina händer gör! Om du leder ut med höger tygel, öppna upp ditt högra ben genom att ta bort den från hästens kropp. Stöd detta genom att lägga yttre eller vänstra tygel mot hästens hals och placera ditt vänstra ben på hans kropp. Under hela denna övning växlar hästen mellan tryck och eftergift från antingen tyglar eller skänkel.

Den Norra – Södera – Östra – Västra övning

A: Börjar i mitten
B: Rid genom norra porten
C: Rid genom östra porten
D: Rid genom västra porten
E: Rid genom södra porten
F: Rid genom norra porten
G: Rid genom västra porten
H: Rid genom östra porten
I: Rid genom södra porten