Publicerad den

Solfjäder – ett lösgörande arbete som stärker upp hästens muskler

Att öva på solfjäder övning är ett sätt att hjälpa till att förbättra hov-öga-koordinationen och hästens (och vår) förmåga att bedöma avstånd. Figurens bågform hjälper till att skapa en tydlig böjning genom hästens kropp, vilket möjliggör mer artikulation genom hasarna och uppmuntrar till ett dynamiskt vikt skifte. Hästar som är stela i kroppen, tunga i förhand eller har en tendens att trippa kommer att tjäna på att behärska den här övningen.

Om din häst har svårt att navigera över bommarna, experimentera med olika avstånd (genom att flytta ridvägen till höger eller vänster) för att underlätta tills han hittar sin koordination.

Ju närmare bommarna är ihop, desto mer måste hästen luta sig tillbaka och skjuta bakifrån och alternativt, ju längre de är isär, desto mer måste hästen förlänga steget. Var medveten om att detta kan uppmuntra hästen att falla på hans förhand, tänk på dina skänklar!!

Fördelarna med att arbeta hästar från marken (arbetsrep/longer/fri) är att det gör att hästen kan röra sig mer genom ryggen och kärnan. Detta är också fördelaktigt eftersom ryttaren sedan har chansen att se hur hästen rör sig över bommarna.