Toleransträning/Miljöträning

När man tränar med en häst som har problem med rädslor och dålig självsäkerhet är det viktigt att tänka på att bygga upp hästens tillit och förtroende för dig som ledare.

Att “desensibilisera” hästar är ett ord som används ofta, men man skall ej glömma att hästar är högkänsliga och ett flyktdjur.  Jag tycker att det därför är kanske ett mer negativt ord att använda. Vi skall ju inte tvinga dem till något, de måste också vilja göra det. Man måste hela tiden läsa av sin häst om den orkar mer eller om den vill sluta. Det skall vara roligt för alla att vara lärorik.

De behöver att lära sig att tolerera vår höga stimulans, vårt rusade mänsklig livsstil, alltid förändring och bullriga miljö. Toleransträning syftar till ett mer tryggare, mer självsäkra, modigare och coolare häst. Som litar på sin människa och dess miljö. Du lär dig vid vår toleransträning om din hästs reaktioner under säkrare förhållande. Tillsammans med vägledning ledning och stöttning av mig jobbar vi fram till att få hästen lugn och trygg i olika situationer.

När din häst lär sig att vara uppmärksam på dig snarare än otäcka föremål eller situationer, kommer du att märka att bandet mellan er två börjar utveckla sig. Detta beror på att hästen har lärt sig att du är tröst i stormen (om man skulle kunna säga). De har insett att så länge du är i närheten behöver de inte vara rädda för någonting. Du kommer att märka att toleransträning kommer att göra din häst bättre att svara på dina ledtrådar och ge dem och dig mer självförtroende.

Att leka med bland annat skramlande presenningar, paraply, fladdrande banderol, fladdrande flaggor ger en bra grund som leder till lugna och trygga hästar på tävlingsplats, träning, i stallet, på uteritter och mera.

Horses are not just a mass of muscles to be shaped in order to satisfy our desires or to produce a performance, they are sensitive beings. Expressions such as: ‘The horse must do this… The horse must give that’ are all too common jargon. The horse owes us nothing, it is we who have a duty to make ourselves understood.”

– Phillipe Karl