Publicerad den

Vikten av väl för din häst

Människor älskar att ha väl möjligheten, men hästar älskar det med.

De flesta aspekter av våra hästars liv kontrolleras.  Vi bestämmer allt för dem! Vart de skall gå, vad de äter, vem de umgås med, till och med hur de rör sig och hur länge alla dessa saker inträffar.

Hästar gör ofta vad vi säger de skall göra. Eftersom de har lärt sig att när de inte gör det, är alternativet värre – sparken blir hårdare, pisken kommer att användas, eller så väntar du bara tills han ger upp och gör det.  Det behöver inte vara något de har lärt sig från din relation med dem.  En tidigare handlare kan ha skrämt dem tillräckligt för att de lär sig att det är lättare eller säkrare att “dra linjen” än att fatta sina egna beslut.

Denna brist på val kan djupt påverka en hästs generellt, deras beteende och i slutändan även deras hälsa. Hästar som är starkt begränsade eller rädda för att fatta beslut kan dra sig tillbaka, deprimerade eller till och med utveckla stereotyper i ett försök att anpassa sig till deras begränsningar.

Tänk på skillnaden mellan att fråga din häst om han vill göra något eller att säga han skall göra detta. Har din häst verkligen ett val? Ändra hur du ber din häst att göra något istället, ger honom ett val.

Att ge din häst val ger honom friheten att vara själv. Det är ett bra sätt att bygga hans förtroende, han lär sig tänka själv hur han kan lösa problem och det kan förbättra din relation dramatiskt eftersom han kommer att börja lita på att du lyssnar på honom.

Jag menar ej att hästen får göra vad den vill, men det är viktigt att ställa rätt fråga. Sen är det viktigt att ge honom tiden. Blir det stopp vid ett steg, ta ett steg tillbaka.

/Makawee Ranch